09 04 2019, 13:34

Wiosennie i świątecznie

Szparagi zielone z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

Dziś będzie zarówno wiosennie jak i świątecznie, czyli połączenie młodych zielonych szparagów z delikatnym rozpływającym się jajkiem.


Składniki

szparagi zielone 0,5 kg 

jaja 4 szt 

masło 50 g 

 

Sos holenderski

żółtka 4 szt 

masło 250 g 

sok z cytryny 

ocet winny biały 1-2 łyżki 

2 łyżki wody 

sól

pieprz 

 

Wykonanie

Najpierw przygotuj jajka. Do woreczka kanapkowego włóż w jego róg małą łyżeczkę masła. Na masło (w róg torebki) wbij jajko, dopraw solą i odłóż torebkę z jajkiem do miseczki.

Przygotuj sos. Sklaruj masło, tzn. masło ogrzej a następnie odstaw (zdejmij z góry warstwę śmietanki a następnie zlej klarowane masło). Masło musi być przezroczyste. 


Do rondelka wlej wodę, ocet, dodaj sól, pieprz i zredukuj pozostawiając niewielką ilość płynu.  Garnek z płynem wstaw na kąpiel wodną. Do garnka dodaj żółtka cały czas ubijając. Po pewnym czasie dolewaj po trochu masło cały czas energicznie obijając. Na koniec dodaj sok z cytryny (w zależności jak mocno kwaśne lubisz).


W garnku zagotuj osoloną wodę i zblanszuj w niej szparagi. Po wyjęciu szparagów umieść w gotującej wodzie woreczki z jajkiem na około 5 minut. Na szparagach ułóż jajko (wyjmując je z torebki łyżką). Na jajko daj sos holenderski i posyp świeżo mielonym pieprzem. 


Samcznego! 
Mirosław Rynduch - Szef Kuchni hotelu WARMIA PARK