Szparagi zielone z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce
Dziś będzie zarówno wiosennie jak i świątecznie, czyli połączenie młodych zielonych szparagów z delikatnym rozpływającym się jajkiem.
Składniki
szparagi zielone 0,5 kg
jaja 4 szt
masło 50 g
Sos holenderski
żółtka 4 szt
masło 250 g
sok z cytryny
ocet winny biały 1-2 łyżki
2 łyżki wody
sól
pieprz
Wykonanie
Najpierw przygotuj jajka. Do woreczka kanapkowego włóż w jego róg małą łyżeczkę masła. Na masło (w róg torebki) wbij jajko, dopraw solą i odłóż torebkę z jajkiem do miseczki.
Przygotuj sos. Sklaruj masło, tzn. masło ogrzej a następnie odstaw (zdejmij z góry warstwę śmietanki a następnie zlej klarowane masło). Masło musi być przezroczyste.
Do rondelka wlej wodę, ocet, dodaj sól, pieprz i zredukuj pozostawiając niewielką ilość płynu. Garnek z płynem wstaw na kąpiel wodną. Do garnka dodaj żółtka cały czas ubijając. Po pewnym czasie dolewaj po trochu masło cały czas energicznie obijając. Na koniec dodaj sok z cytryny (w zależności jak mocno kwaśne lubisz).
W garnku zagotuj osoloną wodę i zblanszuj w niej szparagi. Po wyjęciu szparagów umieść w gotującej wodzie woreczki z jajkiem na około 5 minut. Na szparagach ułóż jajko (wyjmując je z torebki łyżką). Na jajko daj sos holenderski i posyp świeżo mielonym pieprzem.
Samcznego!
Mirosław Rynduch - Szef Kuchni hotelu WARMIA PARK