Wiosna w kuchni
Kiedy mamy już kalendarzową wiosnę szukamy również jej smaku. Ja smak wiosny zawsze odnajduję w warzywach:)
Przedstawiam Wam przepis na kolorowe sałaty, warzywa i zioła z vinaigrette i krewetkami.
Składniki
sałata liść dębu kilka listków
młode liście szpinaku jedna garść
kapusta pak choi kilka liści
sałata rzymska kilka liści
awokado 1 szt.
młody groszek 50 g
cebulka dymka ze szczypiorkiem
pomidorki koktajlowe 5 szt.
bazylia świeża kilka listków
kolendra świeża kilka listków
kwiaty jadalne różne kolory
krewetki 8 szt. (surowe obrane rozmiar 16/20)
masło 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
vinaigrette z ziołami
natka pietruszki 1 garść
koperek 1 garść
oliwa 0,1 l
natka pietruszki 1 pęczek
sok z ½ limonki
miód 2 łyżki
musztarda ostra 1 łyżka
sól
Wykonanie
Krewetki usmaż na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem. Smaż nie dłużej niż 2-3 minuty. Awokado obierz i pokrój w ósemki. Pomidorki pokrój na pół. Zioła i sałaty umyj. Wszystkie składniki vinaigrette zblenduj. Sałaty, zioła, warzywa ułóż w misce z krewetkami i kwiatami. Wszystko polej sosem.
Smacznego
Mirosław Rynduch, Szef Kuchni w hotelu WARMIA PARK