26 03 2019, 16:43

Wiosenna sałatka z krewetkami

Wiosna w kuchni

Kiedy mamy już kalendarzową wiosnę szukamy również jej smaku. Ja smak wiosny zawsze odnajduję w warzywach:)

Przedstawiam Wam przepis na kolorowe sałaty, warzywa i zioła z vinaigrette i krewetkami.

 

Składniki

sałata liść dębu kilka listków 

młode liście szpinaku jedna garść 

kapusta pak choi kilka liści 

sałata rzymska kilka liści 

awokado 1 szt. 

młody groszek 50 g 

cebulka dymka ze szczypiorkiem 

pomidorki koktajlowe 5 szt.

bazylia świeża kilka listków 

kolendra świeża kilka listków 

kwiaty jadalne różne kolory

krewetki 8 szt. (surowe obrane rozmiar 16/20)  

masło 1 łyżka 

czosnek 1 ząbek 

sól 

pieprz 

 

vinaigrette z ziołami 

natka pietruszki 1 garść 

koperek 1 garść  

oliwa 0,1 l 

natka pietruszki 1 pęczek 

sok z ½ limonki 

miód 2 łyżki 

musztarda ostra 1 łyżka 

sól 

 

 

Wykonanie

Krewetki usmaż na maśle z czosnkiem, solą i pieprzem. Smaż nie dłużej niż 2-3 minuty. Awokado obierz i pokrój w ósemki. Pomidorki pokrój na pół. Zioła i sałaty umyj. Wszystkie składniki vinaigrette zblenduj. Sałaty, zioła, warzywa ułóż w misce z krewetkami i kwiatami. Wszystko polej sosem. 

 

Smacznego Smile

Mirosław Rynduch, Szef Kuchni w hotelu WARMIA PARK