Trufle czekoladowe z migdałami podane z szampanem to idealne połączenie jako walentynkowy deser
Składniki
czekolada gorzka 200 g
śmietanka 36% 100 ml
masło 50 g
miód 30 g
migdały 2 łyżki (możesz dać inne orzechy lub 2 łyżki alkoholu)
kakao naturalne do panierowania trufli
mała foremka w kształcie serca
Wykonanie
Czekoladę rozdrobnij. Śmietankę, masło, miód zagotuj. Gorącą mieszankę wlej do czekolady i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj uprażone, rozdrobnione migdały. Masę przełóż na papier lub matę silikonową i nadaj jej formę placka o wysokości około 1,5-2 cm. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmij masę i zwilżoną w wodzie foremką wycinaj serduszka. Oprósz je kakao. Podaj udekorowane np. truskawkami.
Z kulinarnymi pozdrowieniami - Mirosław Rynduch Szef Kuchni WARMIA PARK