Smak Warmii
W dzisiejszych czasach coraz częściej wracamy do kuchni regionalnej. To właśnie region, w którym mieszkamy daje nam możliwoiść pozyskania jak najświeższych produktów. Nasz Hotel znajduje sie tuż nad samym jeziorem pluszne. Coż więc mozna z niego pozyskać do kuchni? Miedzy innymi szczupaka!
Szczupak faszerowany z pikantnym sosem z grzybów marynowanych
Składniki
Rolada rybna
szczupak patroszony 1 sredni
śmietanka 30% 200 ml
mleko 150 ml
bułka tarta 50 g
cebula biała przesmażona 1 szt
sielawa wędzona 4 szt
sól
pieprz
Sos
majonez 200 g
marynowane grzyby 150 g
suszone chili
pieprz
koper
natkja pietruszki
Wykonanie
Ze szczupaka zdejmij skórę. Mięso odfiletuj dokładnie i zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Tak powstałą masę mieloną wymieszaj z namoczoną w mleku bułką, śmietanką oraz dopraw solą i pieprzem. Sielawę wędzoną również odfiletuj. Skórę szczupaka rozłóż. Na skórze ułoż doprawioną masę mieloną. Na masie mielonej poukładaj kawałki filetów z wędzonej sielawy. Skórę z farszem zwiń w roladę. Następnie wszystko owiń w folię spożywczą. Roladę wstaw do podłużnego naczynia. zajej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Wyjmij roladę i ostudź w temperaturze pokojowej. Następnie roladę schłodź w lodówce przez kilka godzin. W tym czasie przygotuj sos. Grzyby posiekaj a następnie wymieszaj z majonezem, koprem i natką pietruszki. Rolade pokrój i podaj z sosem:)
Życzymy smacznego!