31 01 2018, 00:00

Szczupak faszerowany w kuchni regionalnej

Smak Warmii

W dzisiejszych czasach coraz częściej wracamy do kuchni regionalnej. To właśnie region, w którym mieszkamy daje nam możliwoiść pozyskania jak najświeższych  produktów. Nasz Hotel znajduje sie tuż nad samym jeziorem pluszne. Coż więc mozna z niego pozyskać do kuchni? Miedzy innymi szczupaka!

 

Szczupak faszerowany z  pikantnym sosem z grzybów marynowanych


Składniki


Rolada rybna


szczupak patroszony 1 sredni

śmietanka 30% 200 ml

mleko 150 ml

bułka tarta 50 g

cebula biała przesmażona 1 szt

sielawa wędzona 4 szt

sól

pieprz

 

Sos


majonez  200 g

marynowane grzyby 150 g

suszone chili

pieprz

koper

natkja pietruszki

 

Wykonanie


Ze szczupaka zdejmij skórę. Mięso odfiletuj dokładnie i zmiel w maszynce na drobnych oczkach. Tak powstałą masę mieloną wymieszaj z namoczoną w mleku bułką, śmietanką oraz dopraw solą i pieprzem. Sielawę wędzoną również odfiletuj. Skórę szczupaka rozłóż. Na skórze ułoż doprawioną masę mieloną. Na masie mielonej poukładaj kawałki filetów z wędzonej sielawy. Skórę z farszem zwiń w roladę. Następnie wszystko owiń w folię spożywczą. Roladę wstaw do podłużnego naczynia. zajej wodą i gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę. Wyjmij roladę i ostudź w temperaturze pokojowej. Następnie roladę schłodź w lodówce przez kilka godzin. W tym czasie przygotuj sos. Grzyby posiekaj a następnie wymieszaj z majonezem, koprem i natką pietruszki. Rolade pokrój i podaj z sosem:)

Życzymy smacznego!