Czekoladowy comber z rumem
Pisze do Was czekoladowy "pożeracz" ;) Lubię wszystko, co jest czekoladą. Czekoladowe ciasta, musy, kremy, praliny. Z okazji dnia czekolady proponuję Wam przepis na comber czekoladowy z rumem.
Składniki
Ciasto
50 g masła
30 g roztopionej czekolady
30 g cukru pudru
1 żółtko
1 białko
30 g cukru
75 g mąki
30 g zmiażdżonych orzechów włoskich
50 ml rumu
szczypta wanilii
szczypta cynamonu
Polewa
100 ml śmietany
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Zmiksuj orzechy włoskie i wymieszaj z mąką oraz szczyptą wanilii i cynamonu. W misce wymieszaj masło i cukier puder. Dodaj roztopioną czekoladę. Następnie dodaj żółtko oraz przesianą mąkę z orzechami. Wlej rum i wszystko wymieszaj. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Formę do pieczenia wysmaruj i wypełnij w ¾ ciastem. Piecz 170 stopni przez godzinę.
Przygotuj polewę:
połam czekoladę i włóż do miski. Zagotuj śmietanę i wlej czekoladę. Wymieszaj. Czekoladę polej na ciasto.
Smacznego!
Szef Kuchni - Mirosław Rynduch