10 04 2018, 16:26

Święto czekolady

Czekoladowy comber z rumem

 

Pisze do Was czekoladowy "pożeracz" ;) Lubię wszystko, co jest czekoladą. Czekoladowe ciasta, musy, kremy, praliny. Z okazji dnia czekolady proponuję Wam przepis na comber czekoladowy z rumem. 


Składniki


Ciasto


50 g masła

30 g roztopionej czekolady

30 g cukru pudru

1 żółtko

1 białko

30 g cukru

75 g mąki

30 g zmiażdżonych orzechów włoskich

50 ml rumu

szczypta wanilii

szczypta cynamonu


Polewa


100 ml śmietany

100 g gorzkiej czekolady


Przygotowanie


Zmiksuj orzechy włoskie i wymieszaj z mąką oraz szczyptą wanilii i cynamonu. W misce wymieszaj masło i cukier puder. Dodaj roztopioną czekoladę. Następnie dodaj żółtko oraz przesianą mąkę z orzechami. Wlej rum i wszystko wymieszaj. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Formę do pieczenia wysmaruj i wypełnij w ¾ ciastem. Piecz 170 stopni przez godzinę.


Przygotuj polewę:
połam czekoladę i włóż do miski. Zagotuj śmietanę i wlej czekoladę. Wymieszaj. Czekoladę polej na ciasto. 

Smacznego!

Szef Kuchni - Mirosław Rynduch