30 11 -0001, 00:00

Świąteczna kaczka polska

Kaczka z konfiturą żurawinową

Witam Was w przedświątecznym okresie.
Dzisiaj przygotowałem przepis na kaczkę pieczoną po polsku. Nasza polska kaczka. 


Składniki: 

kaczka 2 szt.

gruszka 1 szt.

jabłko 1 szt. 

wino białe 0,2 l 

miód 6 łyżek 

konfitura żurawinowa 

laska cynamonu 

majeranek 

sól 

świeżo mielony pieprz 

papryka czerwona 


Wykonanie: 

Kaczkę umyj dokładnie. Jabłko i gruszkę przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne. W środek owoców włóż konfiturę żurawinową. Kaczkę dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką. W środek kaczki włóż owoce z żurawiną, 5 cm laski cynamonu i wlej 100 ml wina do każdej. Kaczkę włóż do lodówki na noc. Mięso wyjmij z lodówki i włóż do brytfanny lub innego naczynia (ja czasem używam worka do pieczenia mięsa). Mięso piecz w temperaturze 170°C do miękkości. Pod koniec pieczenia mięso polej miodem i zapiecz bez przykrycia. 


Życzę Wam smacznego 


Mirosław Rynduch – szef kuchni