Kaczka z konfiturą żurawinową
Witam Was w przedświątecznym okresie.
Dzisiaj przygotowałem przepis na kaczkę pieczoną po polsku. Nasza polska kaczka.
Składniki:
kaczka 2 szt.
gruszka 1 szt.
jabłko 1 szt.
wino białe 0,2 l
miód 6 łyżek
konfitura żurawinowa
laska cynamonu
majeranek
sól
świeżo mielony pieprz
papryka czerwona
Wykonanie:
Kaczkę umyj dokładnie. Jabłko i gruszkę przekrój na pół. Wydrąż gniazda nasienne. W środek owoców włóż konfiturę żurawinową. Kaczkę dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką. W środek kaczki włóż owoce z żurawiną, 5 cm laski cynamonu i wlej 100 ml wina do każdej. Kaczkę włóż do lodówki na noc. Mięso wyjmij z lodówki i włóż do brytfanny lub innego naczynia (ja czasem używam worka do pieczenia mięsa). Mięso piecz w temperaturze 170°C do miękkości. Pod koniec pieczenia mięso polej miodem i zapiecz bez przykrycia.
Życzę Wam smacznego
Mirosław Rynduch – szef kuchni