Orient na patelni
Marchewki nie muszą być dodawane tylko do rosołu czy do surówki z jabłkiem. Można je przygotować na wiele sposobów.
Zaprezentuję Wam marchewki smażone w przyprawach orientu.
Składniki
Młode marchewki z natką 1 pęczek
Sos śliwkowy kilka łyżek
Imbir 1 cm
Przyprawa 5 smaków 1/4 łyżeczki
Czerwona pasta curry 1/2 łyżeczki
sól
Szczypior do posypania
Przygotowanie
Marchewki oczyść za pomocą gąbki. Nie musisz ich obierać. Odetnij natkę zostawiając około 2 cm części zielonych i przekrój wzdłuż na pół. Warzywa gotuj 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Na patelnię wlej sos śliwkowy, dodaj pastę curry, imbir oraz przyprawę 5 smaków. Marchewki glazuruj na patelni pełnej smaków i aromatów orientu:)
Podaj je do mięs i ryb z grilla lub z pieca. Każdy weganin będzie Ci wdzięczny za takie danie;
Życzę smacznego i kulinarnie pozdrawiam
Mirosław Rynduch - Szef Kuchni WARMIA PARK