Jesienne smakołyki
Gdy sezon grzybowy w pełni więc na myśl przychodzi mi tysiące potraw z tymi aromatycznymi darami lasu. Jednym z pierwszych myśli było risotto z borowikami.
Składniki
ryż arborio risotto 500 g
wino białe 150 ml
wywar warzywny około 1,5 - 2 l (przygotuj trochę więcej)
świeże obrane borowiki około 0,4 kg
masło 100 g
parmezan 100 g
czosnek 3 ząbki
cebula 1 szt pokrojona w kostkę
sól
świeżo mielony pieprz
Wykonanie
W rondelku rozpuść ilości ¼ masła. Dodaj posiekany czosnek i cebulę. Po chwili wsyp ryż. Następnie po wymieszaniu ryżu dolewaj wino i często mieszaj. Gdy wino się wchłonie wlewaj po trochu wywar warzywny i mieszaj (może będzie potrzebne więcej wywaru niż w przepisie). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Cały czas ogrzewaj. Dodaj pokrojone borowiki. Pod koniec dodaj parmezan i resztę masła.
Smacznego!