30 11 -0001, 00:00

Risotto z borowikami

Jesienne smakołyki

Gdy sezon grzybowy w pełni  więc na myśl przychodzi mi tysiące potraw z tymi aromatycznymi darami lasu. Jednym z pierwszych myśli było risotto z borowikami.

Składniki


ryż arborio risotto 500 g 

wino białe 150 ml 

wywar warzywny około 1,5 - 2  l (przygotuj trochę więcej)

świeże obrane borowiki około 0,4 kg 

masło 100 g

parmezan 100 g 

czosnek 3 ząbki 

cebula 1 szt pokrojona w kostkę 

sól 

świeżo mielony pieprz


Wykonanie


W rondelku rozpuść ilości ¼ masła. Dodaj posiekany czosnek i cebulę. Po chwili wsyp ryż. Następnie po wymieszaniu ryżu dolewaj wino i często mieszaj. Gdy wino się wchłonie wlewaj po trochu  wywar warzywny i mieszaj (może będzie potrzebne więcej wywaru niż w przepisie). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Cały czas ogrzewaj. Dodaj pokrojone borowiki. Pod koniec dodaj parmezan i resztę masła. 


Smacznego!