Jesienne pyszności
Dynia to jedno z najbardziej rozpoznawanych w tym okresie warzyw używanych w kuchni. Ilość jej zastosowań w gastronomii jest nieskończona. Idealnie smakuje na słodko jak i nas słono.
Mam dla Was przepis na ravioli z dynią i ricottą.
Składniki
ciasto:
mąka 1 kg
żółtko jaja 2 szt.
sól
woda gorąca
farsz:
dynia obrana 0,8 kg
ricotta 0,4 kg
cebula 1 szt.
pieprz kolorowy
chili
sól
pesto szpinakowe:
szpinak świeży 2 garście
oliwa 100 ml
orzeszki pini 20 g
bazylia świeża 1/2 doniczki
suszone pomidory 5 szt.
parmezan 50 g
pieprz
Wykonanie:
Z wymienionych składników przygotuj ciasto i odstaw, by odpoczęło. Obraną dynię obgotuj w osolonej wodzie. Następnie dynię odcedź i ugnieć na puree. Chłodne puree z dyni wymieszaj z ricottą i przyprawami oraz przesmażoną cebulką. Wszystkie składniki pesto zmiksuj na pastę. Ciasto rozwałkuj, wykrajaj formy, nadziewaj farszem, nadaj kształt ravioli. Ravioli ugotuj w osolonej wodzie. Podaj z gorącym pesto.
Smacznego
Z kulinrnymi pozdrowieniami - szef kuchni WARMIA PARK - Mirosław Rynduch