29 10 2018, 16:51

Ravioli z dynią i ricottą

Jesienne pyszności

Dynia to jedno z najbardziej rozpoznawanych w tym okresie warzyw używanych w kuchni. Ilość jej zastosowań w gastronomii jest nieskończona. Idealnie smakuje na słodko jak i nas słono.


Mam dla Was przepis na ravioli z dynią i ricottą.

 

Składniki

 

ciasto:

mąka 1 kg

żółtko jaja 2 szt.

sól

woda gorąca

 

farsz:

dynia obrana 0,8 kg

ricotta 0,4 kg

cebula 1 szt.

pieprz kolorowy

chili

sól

 

pesto szpinakowe:

szpinak świeży 2 garście

oliwa 100 ml

orzeszki pini 20 g

bazylia świeża 1/2 doniczki

suszone pomidory 5 szt.

parmezan 50 g

pieprz

 

 

Wykonanie:

Z wymienionych składników przygotuj ciasto i odstaw, by odpoczęło. Obraną dynię obgotuj w osolonej wodzie. Następnie dynię odcedź i ugnieć na puree. Chłodne puree z dyni wymieszaj z ricottą i przyprawami oraz przesmażoną cebulką. Wszystkie składniki pesto zmiksuj na pastę. Ciasto rozwałkuj, wykrajaj formy, nadziewaj farszem, nadaj kształt ravioli. Ravioli ugotuj w osolonej wodzie. Podaj z gorącym pesto.

 

Smacznego Laughing

Z kulinrnymi pozdrowieniami - szef kuchni WARMIA PARK - Mirosław Rynduch