Zapachniało wiosną
Moi drodzy, pachnie już wiosną i większość z nas ma ochotę na coś innego, kojarzącego się z ciepłymi krajami. Tak więc przygotowałem dla Was przepis na musakę:)
Składniki
10 ziemniaków
2 bakłażany
2 cukinie
2 cebule białe
1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
1 litr mleka
100 ml oliwy
100 g koncentratu pomidorowego
120 g mąki
120 g masła
120 g sera żółtego
2 jaja
przyprawy: sól, pieprz, cukier, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki
Wykonanie
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Bakłażana i cukinie pokroić w 0,5 cm plastry. Pokrojone warzywa obsmażyć na oliwie na złoty kolor a następnie wyłożyć je na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu. Obraną cebulę zmiksować z olejem a następnie smażyć ją razem z mięsem, dodać wodę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, goździki. Dusić przez 30 minut a na koniec dodać szczyptę cynamonu.
Przygotować beszamel
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę zasmażać, następnie rozprowadzić mlekiem i gotować do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać ser i rozmącone jajka.
Odtłuszczone warzywa układać w blaszce warstwami, tak aby zachodziły na siebie. Pierwsza warstwa ziemniaków, druga bakłażan, trzecia cukinia. Na warzywa wyłożyć mięso i delikatnie ucisnąć, na mięso wyłożyć sos beszamelowy i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.
Z kulinarnymi pozdrowieniami - Mirosław Rynduch - Szef Kuchni