23 04 2018, 13:55

Musaka

Zapachniało wiosną

Moi drodzy, pachnie już wiosną i większość z nas ma ochotę na coś innego, kojarzącego się z  ciepłymi krajami. Tak więc przygotowałem dla Was przepis na musakę:)

Składniki

10 ziemniaków

2 bakłażany

2 cukinie

2 cebule białe

1 kg mięsa wołowo-wieprzowego

1 litr mleka

100 ml oliwy

100 g koncentratu pomidorowego

120 g mąki

120 g masła

120 g sera żółtego

2 jaja

przyprawy: sól, pieprz, cukier, cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, goździki

Wykonanie

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Bakłażana i cukinie pokroić w 0,5 cm plastry. Pokrojone warzywa obsmażyć na oliwie na złoty kolor a następnie wyłożyć je na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar tłuszczu. Obraną cebulę zmiksować z olejem a następnie smażyć ją razem z mięsem, dodać wodę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, goździki. Dusić przez 30 minut a na koniec dodać szczyptę cynamonu.

Przygotować beszamel

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę zasmażać, następnie rozprowadzić mlekiem i gotować do uzyskania kremowej konsystencji sosu. Beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać ser i rozmącone jajka.

Odtłuszczone warzywa układać w blaszce warstwami, tak aby zachodziły na siebie. Pierwsza warstwa ziemniaków, druga bakłażan, trzecia cukinia. Na warzywa wyłożyć mięso i delikatnie ucisnąć, na mięso wyłożyć sos beszamelowy i zapiekać 30 minut w 180 stopniach.

Z kulinarnymi pozdrowieniami - Mirosław Rynduch - Szef Kuchni