Dzień Makaronu
Dzień makaronu to smaczne święto, bo chyba większość z nas ma swój ulubiony przepis na danie z tym wszechstronnym produktem. W takie ponure dni myślę, że bardzo przyjemnie rozgrzeje nas makaron z krewetkami a zarazem przeniesie myślami do ciepłych krajów :)
Makaron ryżowy z krewetkami
Składniki
makaron ryżowy 150 g
krewetki tygrysie surowe 10 szt
groszek cukrowy
kiełki mung
sos ostrygowy
sos sojowy
chili czerwona
czosnek
olej kokosowy
imbir
bazylia tajska
kolendra
Wykonanie
Makaron ryżowy namocz w bardzo gorącej wodzie. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Następnie do rozgrzanego tłuszczu dodaj posiekaną chili, czosnek, imbir. Chwilkę przesmaż. Dodaj krewetki i ogrzewaj chwilę. Następnie dodaj makaron, dopraw sosem sojowym, ostrygowym. Dodaj groszek, kiełki i bazylię. Makaron podaj prosto z patelni i posyp kolendrą.
Smacznego dnia Wam życzę :)
Mirosław Rynduch - szef kuchni