30 11 -0001, 00:00

Makaron ryżowy z krewetkami

Dzień Makaronu

Dzień makaronu to smaczne święto, bo chyba większość z nas ma swój ulubiony przepis na danie z tym wszechstronnym produktem. W takie ponure dni myślę, że bardzo przyjemnie rozgrzeje nas makaron z krewetkami a zarazem przeniesie myślami do ciepłych krajów :) 

 

Makaron ryżowy z krewetkami

 

Składniki


makaron ryżowy 150 g 

krewetki tygrysie surowe 10 szt 

groszek cukrowy 

kiełki mung 

sos ostrygowy 

sos sojowy 

chili czerwona 

czosnek

olej kokosowy

imbir 

bazylia tajska 

kolendra 


Wykonanie


Makaron ryżowy namocz w bardzo gorącej wodzie. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Następnie do rozgrzanego tłuszczu dodaj posiekaną chili, czosnek, imbir. Chwilkę przesmaż. Dodaj krewetki i ogrzewaj chwilę. Następnie dodaj makaron, dopraw sosem sojowym, ostrygowym. Dodaj groszek, kiełki i bazylię. Makaron podaj prosto z patelni i posyp kolendrą. 


Smacznego dnia Wam życzę :) 


Mirosław Rynduch - szef kuchni