25 02 2019, 16:18

Domowe pączki

Cały rok na to czekamy...

W tłusty czwartek najlepiej smakują domowe pączki. Ten zapach i ulubiona konfitura pozwalają poczuć prawdziwy, niepowtarzalny smak.

 

Składniki 


mąka 500 g 

mleko 1,5 - 2 szklanki

drożdże 50 g 

cukier 0,5 szklanki 

masło 70 g 

żółtka 5 szt.

wódka 2 łyżki 

cukier puder

marmolada lub domowa konfitura z najsmaczniejszych według Ciebie owoców
Ja najczęściej używam wiśniowej lub malinowej. 

 

Wykonanie


Mleko ogrzej by było lekko ciepłe. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte drożdże wlej do przesianej mąki. Dodaj żółtka i wyrabiaj chwilę ciasto będzie odchodziło od rąk. Dodaj miękkie masło, wódkę i wyrabiaj aż ciasto. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po tym czasie urywaj kawałki ciasta, nadziej konfiturą. Nadaj kształt pączka i odstaw do wyrośnięcia. W naczyniu (garnek, patelnia) ogrzej tłuszcz (smalec lub olej). Gdy tłuszcz będzie gorący, smaż pączki. Patyczkiem nakłuj pączka i sprawdź, czy nie jest surowy. Pączki wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po kilku minutach pączki posyp cukrem pudrem. Zjedz przynajmniej 5 szt. Wink

Życzę smacznego!
Z kulinarnymi pozdrowieniami Mirosław Rynduch - Szef Kuchni WARMIA PARK