Sprawdzone, jesienne przepisy
Na naszych jabłonkach pojawiły się w dużych ilościach pachnące i soczyste jabłka. Co roku o tej porze lubię wykorzystać jabłka jako dodatek do dań lub jako deser.
Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na ciasto ucierane z jabłkami.
Składniki
2,5 szklanki mąki
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego (pamiętaj, że cukier w sklepach jest najczęściej wanilinowy a nie waniliowy, natomiast znajdziesz też z wanilią)
1 kostka masła
5 łyżek mleka
1 szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka
Przygotowanie
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jaju u ucieraj dalej. Następnie wymieszaj ze sobą sypkie składniki i dodaj je do masy (jak ciasto będzie gęste i tak ma być). Dodaj mleko. Ciast będzie ogólnie dosyć gęste. Ciasto przelej do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (może być papier do pieczenia). Ćwiartki jabłek układaj na cieście. Ciasto wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piecz około 50 minut.
Życzę smacznego!Szef kuchni - Mirosław Rynduch