03 10 2018, 14:25

Ciasto ucierane z jabłkami

Sprawdzone, jesienne przepisy

Na naszych jabłonkach pojawiły się w dużych ilościach pachnące i soczyste jabłka. Co roku o tej porze lubię wykorzystać jabłka jako dodatek do dań lub jako deser.

Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na ciasto ucierane z jabłkami.

 

Składniki

2,5 szklanki mąki

5 jaj

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru waniliowego (pamiętaj, że cukier w sklepach jest najczęściej wanilinowy a nie waniliowy, natomiast znajdziesz też z wanilią)

1 kostka masła

5 łyżek mleka

1 szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

jabłka

 

 

Przygotowanie

Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jaju u ucieraj dalej. Następnie wymieszaj ze sobą sypkie składniki i dodaj je do masy (jak ciasto będzie gęste i tak ma być). Dodaj mleko. Ciast będzie ogólnie dosyć gęste. Ciasto przelej do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (może być papier do pieczenia). Ćwiartki jabłek układaj na cieście. Ciasto wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piecz około 50 minut.

Życzę smacznego!Szef kuchni - Mirosław Rynduch