18 12 2018, 16:59

Barszcz świąteczny

Przepis staropolski

Moi drodzy,

zbliża się czas, kiedy barszcz czerwony pachnący majerankiem, czosnkiem i suszonymi grzybami jest niezwykle smaczny.

Chciałbym podzielić się z Wami przepisem na dobry, staropolski barszcz.


Składniki


buraki 3 kg

grzyby suszone 50 g

woda (taka ilość, żeby zakryła tylko buraki)

włoszczyzna 1 pęczek

jabłko słodko-kwaśne 3 szt

majeranek

czosnek

cukier

kwasek cytrynowy

sól

pieprz

liść laurowy

ziele angielskie


Wykonanie


Buraki i włoszczyznę obierz i umyj. Pokrój w plastry. Grzyby umyj. Wszystko wrzuć do garnka i zalej woda tak, aby zakryła warzywa. Dodaj grzyby, liście ziela, kwasek, cukier oraz jabłka pokrojone w ósemki. Wstaw wszystko na ogień i ogrzewaj (pamiętaj to nie może się zagotować). Parz wszytko około 8 godzin. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem i czosnkiem. W razie potrzeby dodaj cukier i kwasek. Zostaw do ostygnięcia. Nadepnie przecedź. Podaj z uszkami i delektuj się smakiem.


Życzę Wam, by te święta pachniały smakiem rodzinnego, wspólnego gotowania i spędzenia czasu w wyjątkowej atmosferze.


Mirosław Rynduch